HOME INFO FOTO'S VIDEO PUBLICATIES REAGEER

Drumstokken en Kaneelstokken DVD
***


16:9
2.0
95 min.Source Media

Muziektheater

Komisch talent mag Cesar Zuiderwijk zeker niet ontzegd worden. Drumbonen en Kaneelstokken is zijn derde theatershow en handelt over de zegeningen van het drummer zijn, te berde gebracht met een gezond Haags gevoel voor humor. Voorzien van een kloek drumstel en wat losse trommels - en heel aardig ondersteund door bij vlagen hilarische sketches op een groot scherm - filosofeert Cesar over zijn muzikale verleden. Hij laat zijn grote invloeden de revue passeren en twijfelt met glimmende oogjes of vroegere buurman Tinus eigenlijk drummer van de Earring had moeten zijn. Want hij pikte diens baantje bij René & The Alligators in waarmee het allemaal begon. Men meldde zich aan de voordeur van de portiekwoning met de vraag of het waar was dat er een drummer in het pand huisde. "Jazeker", antwoordde de gretige jonge Cesar die op dat moment nauwelijks meer kon dan op augurkenblikken trommelen. Laat hij die avond nou voor het eerst van z'n leven achter een complete kit hebben gezeten.

In een fragment dat bij de montage is afgevallen en daarom bij de extra's is gevoegd, fantaseert hij hierop vrolijk verder. Hij ging destijds mee omdat Tinus aan de dunne was door het eten van te veel augurken en daarom niet zo snel open kon doen! In de voorstelling komt deze 'Tinus' (Cesar met een woeste pruik op z'n hoofd) later dan ook zijn gram halen.

Aldus werkt de Earring-drummer zich met verve door anderhalf uur praten, drummen en allerhande anekdotes en filmpjes heen, waarin hij o.as. als de psychiater in de clip van When the lady Smiles optreedt. Af en toe komt hij wat gehaast over en is de spanningsboog even weg, wellicht vanwege zenuwen omdat er opnames gemaakt werden, maar ik heb me zeer vermaakt met zijn strapatsen. En over het drumstel springen lijkt hij nog steeds te kunnen.

Extra's: features en bloopers

Jaap van Eik

=============================================================================

Cesars Drumbonen en Kaneelstokken
Theatervoorstelling en workshop Cesar Zuiderwijk

gepubliceerd op: 07-03-2010 17:01 | Gouda | NL | bron: Slagwerkkrant
Auteur: Erk Willemsen
© 2010 Slagwerkwereld.com. Auteursrecht- en databankenrecht voorbehoud.

Na tweeënhalf jaar Slagdroom is er een nieuwe theatervoorstelling van Cesar Zuiderwijk: 'Drumbonen en Kaneelstokken'. Hier een eerste observatie vanuit de Goudse Schouwburg, in aanloop naar de officiële première op 17 maart in Den Haag.

Zou er wereldwijd een andere bekende drummer zijn die een onemanshow heeft? Je moet maar durven. Cesar Zuiderwijk kan putten uit zestig jaar levenservaring en veertig jaar Golden Earring. Die ingrediënten gebruikte hij al volop in Slagdroom en bouwt hij verder uit in de nieuwe voorstelling. Hij is een geboren verhalenverteller; verhalen met een lach of een traan.

Hij vertelt over de rol die de Shadows-drumsolo Little B in zijn leven speelde en over zijn drumhelden. Hij illustreert de geschiedenis van het drummen met illustraties en filmbeelden (eindelijk Cesar als Cesar!), terugkijkend tot Adam en Eva aan toe. En als vanouds vormen diverse hilarische attributen een rode draad door de voorstelling.

Natuurlijk worden zijn verhalen veelvuldig onderbouwd met drumspel. Hij fantaseert dat er in de poll van Slagwerkkrant (jawel) een nieuwe categorie is bijgekomen, en geeft een impressie van ‘de Duitse drummer’, de Italiaanse, de Oostenrijkse en de voodoodrummer, die nog regelmatig terug zal komen in de show. De avond begint met een Basler trommel die fraai uitgelicht z’n eigen gang gaat, en tegen het einde van de show vertoont de brainscanner op het grote scherm de hersenspinsels van Cesar terwijl hij soleert; erg goed soleert, trouwens. Een staande ovatie valt hem ten deel aan het eind van de show. En dan vertelt hij mij na afloop dat de voorstelling nog helemaal in de groeifase zit. Dus dat belooft!

Voorafgaand aan de theatershow doet Cesar Zuiderwijk vrijwel overal waar hij gaat spelen een workshopuurtje. Dat is een ontspannen get together, waarin je hem alle vragen kunt stellen die je maar wilt. In Gouda gingen die vragen soms wel érg ver: ‘Wat is het moeilijkste stuk dat je ooit gespeeld hebt?’, ‘Kan je ook toveren met je stokjes’ (jawel, dat was een serieuze vraag!), en ‘Hebben je trommels ook namen’, waarop Cesar ad rem antwoordt: ‘Ja, dit is Sophie, hij heet Jan en deze Piet’, om zich snel te herpakken en serieus en met aandacht uit te leggen dat de toms (nee, die zijn niet van metaal) toms heten en de snare snare...